Shakin säännöt koottuna

rule-1752415_960_720

Blogini tavoitteena on kirjoittaa erilaisista shakkiin liittyvistä asioista helposti lähestyttävästi. Jotta pystyy pelaamaan shakkia ja ymmärtämään paremmin asioita, joista tulen myöhemmin tässä blogissani kirjoittamaan, pitää kuitenkin tuntea pelin säännöt. Mielellään kaikki säännöt, myös ne vähän erikoisemmat.

Kokosin tähän blogitekstiin shakin säännöt ja lisäksi käytännön ohjeita.  Kaikkien sääntöjen opettelu kertaistumalta voi uudelle pelaajalle tuntua vaikealta, joten kannattaa pureskella tekstiä ihan omaan tahtiin, jos haluaa oppia säännöt. Perussäännöt osaava voi myös löytää alla olevista säännöistä jotain, mitä ei tiennyt aiemmin. Mainitsin myös jonkin verran lausumatomia etikettisääntöjä, joihin törmää kerhoissa ja turnauksissa pelatessa.

Sääntöjen ylös kirjoittaminen oli yllättävän haastavaa puuhaa, koska pelatessa paljon oppii sisäisesti muistamaan säännöt, mutta niitä ei ajattele konkreettisesti.

Suosittelen myös suomalaisen Wikipedian shakki-artikkelin ”säännöt”-kohdan tsekkaamista. Siellä on mm. siirtoja havainnollistavia kuvioita. Ja jos englanninkieli taittuu, Youtubesta löytyy myös sääntöjä havainnollistavia videoita. Suosittelen ehdottomasti myös englanninkielisen käsitteistön opettelua, sillä netissä on paljon laadukasta shakkisisältöä englanninkielellä. Myös englanninkielistä shakkikirjallisuutta on runsaasti.

 

Shakin säännöt:

Pelin alkuasetelma näyttää tältä:

shakki

Laudan oikeimmalla oleva ruutu on valkea pelaajien näkökulmasta.

Shakki on kaksinpeli, jossa toinen pelaaja pelaa valkeilla ja toinen mustilla nappuloilla.

Daami (kuningatar) on oman värisellään ruudulla. Kuninkaan ja daamin aloituspaikat sekoitetaan usein.

Seuraavassa taulukossa on nappuloiden ulkonäöt, nimet, symbolit ja yleisesti hyväksytyt arvot.

Nappulan ulkonäkö Nimi Symboli (suomessa) Arvo
 108498-200 Kuningas K Ääretön
 94191964 Daami D 9 pistettä
 chess_piece_rook Torni T 5 pistettä
 bishop-chess-piece_318-60658 Lähetti L 3 pistettä
 8da143f1edb78a68328a2a31971723ea--knight-chess-chess-pieces Ratsu R 3 pistettä
 31xX8v50oIL._SL500_AC_SS350_ Sotilas Ei symbolia 1 piste

 

Pelissä valkeilla pelaava aloittaa aina liikuttamalla jotain nappulaansa. Tämän jälkeen pelaajat siirtävät vuorotellen omia nappuloitaan, kunnes peli päättyy.

Nappuloiden siirtäminen

Sotilas liikkuu tavallisesti yhden ruudun eteenpäin. Kuitenkin jos sitä ei olla aiemmin siirretty pelin aikana, pelaaja voi valita, siirtääkö sotilasta yhden vai kaksi ruutua eteenpäin.

Sotilas lyö yhden ruudun viistoon. Lyönti tarkoittaa sitä, että oma nappula siirtyy vastustajan nappulan ruutuun ja lyöty nappula poistetaan laudalta. Kuningasta ei voi lyödä. Omia nappuloita ei voi lyödä myöskään.

Siirtyessään viimeiselle riville sotilas korotetaan joksikin ylempiarvoiseksi nappulaksi. Sotilasta ei voida kuitenkaan korottaa kuninkaaksi. Tavallisesti sotilas korotetaan daamiksi. Laudalla voi siis olla useita samanvärisiä daameja samaan aikaan. Rennoissa peleissä toisinpäin käännetty torni tarkoittaa daamia. Turnauspeleissä otetaan yleensä toiselta laudalta toinen daami, jos tarvitaan.

Sotilaalla on myös erikoissiirto, jonka nimi on ohestalyönti. Jos sotilas liikkuu kaksoisaskeleella vastustajan sotilaan uhatun ruudun ohi, vastustaja voi omalla vuorollaan palauttaa sotilaan ruudun taaksepäin ja lyödä omalla sotilaallaan kyseisen sotilaan.

 

Ratsut liikkuvat ja lyövät nappuloita L-muodossa; kaksi askelta yhteen suuntaan ja yksi askel sivulle. Se on ainoa nappula, joka voi hypätä toisten nappuloiden yli.

 

Lähetit liikkuvat ja lyövät diagonaaleja (viistorivejä) pitkin. Ratsuja ja lähettejä kutsutaan kevyiksi upseereiksi.

 

Tornit liikkuvat ja lyövät linjoja pitkin (suoraan ja sivulle).

 

Daamit liikkuvat ja lyövät diagonaaleja sekä linjoja pitkin. Torneja ja daameja kutsutaan raskaiksi upseereiksi.

 

Kuningas on pelin arvokkain nappula. Sitä ei voida lyödä. Kuningas liikkuu yhden askeleen linjoja tai diagonaaleja pitkin. Se ei voi siirtyä vastustajan nappulan uhkaamalle ruudulle. Kuningas ei voi myöskään siirtyä toisen kuninkaan uhkaamalle ruudulle.

Vastustajan kuninkaan uhkaamista omalla nappulalla kutsutaan shakiksi. Rennoissa peleissä shakatessa saatetaan sanoa ääneen ”shakki”. Tämä ei kuitenkaan turnauspeleissä ole tapana eikä ole mitenkään välttämätöntä. Jos kuningas on shakissa, se voidaan torjua:

  1. siirtämällä kuningas ruutuun, jota vastustajan nappula ei uhkaa
  2. siirtämällä oma nappula uhkaavan nappulan ja oman kuninkaan väliin (jos vastustajan ratsu shakkaa, tätä vaihtoehtoa ei ole)
  3. lyömällä omalla nappulalla shakkaava vastustajan nappula.

Shakin tavoite on saattaa vastustajan kuningas shakkimatiksi kutsuttuun tilanteeseen. Matissa kuningasta shakataan ja tämä ei voi liikkua ei-uhattuun ruutuun. Jos peli jatkuisi, kuningas siis lyötäisiin. Mattisiirron jälkeen on tapana sanoa ”shakkimatti” tai ”matti” ilmoittamaan pelin päättymisestä. Matin tehnyt pelaaja voittaa pelin ja matitettu pelaaja häviää pelin.

Kuninkaalla ja tornilla on erikoissiirto nimeltä linnoitus. Se on ainoa shakin siirto, jolla voidaan siirtää kahta omaa nappulaa samalla vuorolla. Siirto voidaan tehdä, jos seuraavat ehdot ovat voimassa:

  1. kumpikaan nappula ei ole pelin aikana liikkunut
  2. kuninkaan ja tornin välissä ei ole nappuloita
  3. kuningas ei ole shakissa
  4. kuningas ei ole linnoituksen seurauksena shakissa
  5. kuningas ei hyppää ruudun ohi, jota vastustajan nappula uhkaa. Torni saa hypätä uhatun ruudun yli.

Linnoitus tapahtuu siirtämällä kuningasta kaksi askelta tornia kohti, jonka jälkeen torni hyppää kuninkaan yli sen vieressä olevaan ruutuun. Kuningasta on siirrettävä ensin. Lyhyt linnoitus tarkoittaa kunninkaan ja sitä lähemmällä olevan tornin välillä tapahtuvaa linnoitusta ja pitkä linnoitus tarkoittaa kuninkaan ja sitä kauempana olevan tornin välistä linnoitusta.

Tasapelisäännot

Shakkipeli voi päättyä tasapeliin kuudella eri tavalla.

Ensimmäistä tapaa kutsutaan ikuiseksi shakiksi. Pelaaja shakkaa toistuvasti vastustajan kuningasta eikä toistuvia shakkeja voida estää.

Toinen tapa on nimeltään patti. Patiksi kutsutaan tilannetta, jossa pelaajan kuningas ei ole shakattuna, mutta ei voi liikuttaa mitään nappuloitaan ilman että oma kuningas joutuu sen seurauksena uhatuksi. Pelaajalla ei siis ole laillisia siirtoja ja peli päättyy tasapeliin.

Kolmas tapa on mattiin riittämätön materiaali. Kumpikaan pelaaja ei voi tehdä mattia, koska nappuloita ei ole riittävästi laudalla. Esimerkiksi kuningas vastaan kuningas-tilanne sekä kuningas + ratsu vastaan kuningas-tilanne ovat tällaisia tilanteita.

Neljäs tapa on saman aseman toistuminen kolme kertaa. Jos sama asema toistuu pelissä kolme kertaa, kumpikin pelaaja voi vaatia tasapeliä.

Viides tapa on nimeltään 50:n siirron sääntö. Jos molemmat pelaajat tekevät 50 siirtoa ilman sotilaan siirtoja, kumpikin pelaaja voi vaatia tasapeliä

Kuudes tapa on sovittu tasapeli. Pelaaja voi omalla vuorollaan ehdottaa tasapeliä, ja jos vastustaja suostuu ehdotukseen, peli on tasapeli.

Muut käytännön säännöt

Nappuloita on siirrettävä yhdellä kädellä.

Koskettua nappulaa on siirrettävä, jos se on mahdollista. Tätä kutsutaan kosketussäännöksi.

Nappulan asemaa ruudulla voi korjata sanomalla ennen nappulaan koskemista ”korjaan”.

Vastustajaa ei saa häiritä turnauspeleissä.

Jos turnauspelissä tekee laittoman siirron (esimerkiksi siirtää kuninkaansa uhattuun ruutuun), saa varoituksen tai jopa häviää suoraan pelin.

Pelaaja voi luovuttaa milloin vain pelin aikana sanomalla ”luovutan”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s