Miten shakkipeli kirjataan ylös?

AlgebraicNotationOnChessboard

Osaat shakin säännöt. Pelailet rentoja pelejä kaveriesi kanssa. Kiinnostut pelistä ja haluat oppia lisää ja oppia kehittämään peliäsi.

Paras tapa oppia shakkia on oppia omista virheistään. Toiseksi paras tapa on oppia muiden pelaajien virheistä. Kolmanneksi paras tapa on (totta kai) seurata tätä blogia!

Mutta miten voit oppia omista peleistäsi, jos unohdat mitä pelissä tapahtui? Mm. tähän tarkoitukseen on kehitetty shakkipelien kirjallinen merkitsemistapa. Shakkinotaation opettelu helpottaa pelaajan elämää huomattavasti. Voi merkitä omat pelit ylös jälkitutkimista varten, voi seurata shakkikirjallisuutta ja voi puhua paremmin siirroista. Jos pelaa turnausshakkia, edellytyksenä on osata kirjoittaa siirrot ylös.

Merkintätapojen kehittämisen takia voidaan heittää väite, että shakki on maailman eniten dokumentoitu urheilulaji. Missä muussa lajissa pelejä voi seurata tarkasti n. 500:n vuoden ajalta? Joissakin netin shakkipelitietokannoissa on 8 miljoonaa peliä kirjattuna, ja kuka vain voi poimia minkä tahansa peleistä ja tutkia sitä.

Shakkinotaation periaatteet

Shakkilaudan alareunalla on kirjaimet A:sta H:hon ja sivureunoilla numerot 1-8. Miksi ne ovat siinä? Vastaus on: notaation takia.

Jokaista shakkilaudan ruutua nimitetään siihen kohdistuvan kirjaimen ja numeron mukaan. Ruutujen nimiä ovat esimerkiksi e4, b8 ja h3. On tärkeää, että valkean armeija on pelin alkutilanteessa 1 ja 2-riveillä ja mustan armeija 7 ja 8-riveillä. Muuten lauta on asetettu väärinpäin ja notaatio ei toimi.

Miten siirrot merkitään? Helpoin kirjoitustapa on kirjoittaa nappulan tunnus (R=ratsu, L=lähetti, T=torni, D=daami, K=kuningas), joka siirtyy, sekä ruudun nimi, johon nappula siirtyy. Esim. Db5 tarkoittaa, että daami siirtyy ruutuun b5. Sotilaalla ei ole tunnusta suomalaisessa kirjoitustavassa, eli sotilaan liikkeitä kuvataan pelkällä ruudun nimellä. Esimerkiksi e4 tarkoittaa, että sotilas siirtyy ruutuun e4.

Jos useampi samanlainen oma nappula voi liikkua samaan ruutuun, pitää merkitä myös nappulan lähtöruudun kirjain tai numero. Esimerkiksi jos valkean tornit ovat ruuduissa a1 ja f1, Tad1 tarkoittaa, että a-linjan torni siirtyy ruutuun d1.

Lyhyt linnoitus merkitään 0-0 ja pitkä linnoitus merkitään 0-0-0.

Lyönti merkitään x:llä, esim. Txc4 tarkoittaa, että torni lyö c4-ruudussa olleen nappulan.

Shakkaus merkitään + merkillä, esimerkiksi Lc4+ tarkoittaa, että lähettiä siirretään ruutuun c4 ja siirto aiheuttaa shakin vastustajan kuninkaalle.

Shakkimatti merkitään X-merkillä. Esim. De8X tarkoittaa, että daami siirtyy ruutuun e8 aiheuttaen shakkimatin.

Pelin lopputulos merkitään joko 1-0 (valkea voitti), ½-½ (tasapeli) tai 0-1 (musta voitti).

Lopuksi pitää mainita, että siirtojen eteen kirjataan siirron numero niin, että valkean siirto tulee ensin ja mustan siirto sen jälkeen. Esimerkiksi 1. e4 e5 tarkoittaa, että valkea pelaaja aloittaa pelin siirtämällä e-sotilastaan kaksi askelta ja musta vastaa siirtämällä omaa e-sotilastaan kaksi askelta.

Lyhyt esimerkkipeli voisi näyttää notaatioltaan tältä:

1.e4 e5 2.Lc4 Rc6 3.Dh5 Rf6 4.Dxf7X

Tämä on ns. koulumatti, joka esiintyy usein koululaispeleissä.

Shakkikirjallisuudessa käytetään lisäksi muita merkkejä, mutta ne ovat vain analyysin tueksi. Jos opettelee mainitsemani merkintätavan, sillä pärjää vallan mainiosti ja osaa merkitä pelinsä ylös tutkimista varten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s