Mikhail Tal – Riikan shakkitaikuri

Tal

Jotkut shakinpelaajat pelaavat varmaa, solidia peliä. He viihtyvät asemissa, joissa heillä on pieniä etuja, joita he voivat hitaasti, mutta varmasti kasvattaa ja lopulta edut kasaantuvat voittoasemaksi. Näiden pelaajien pelit ovat yleensä pitkiä ja päättyvät usein tasapeliin tai voittoon, mutta harvemmin häviöön.

Neuvostoliittolainen/latvialainen Mikhail Tal (1936-1992), shakin kahdeksas virallinen maailmanmestari, oli toisenlainen pelaaja; hyökkäyspelaaja. Näiden pelaajien pelit ovat lyhyempiä, taktisia ja päättyvät yleensä näyttävään voittoon tai häviöön. Talin pelityyli oli loihtia laudalle monimutkainen hyökkäysasema, jossa hän pystyi näkemään ja keksimään oikeat siirrot vastustajiaan paremmin.

Jos haluaa tutustua shakkiin pelinä, kannattaa tsekata ensin Talin parhaita pelejä. Ne ovat nimittäin nättejä ja mielikuvituksellisia osoituksia siitä, mitä mahdollisuuksia shakki pitää sisällään.

Outray Chess-niminen melko uusi ja radikaali Youtube-kanava julkaisi pari päivää sitten räjähtävän mainion videon vuonna 1959 pelatusta Tal – Smyslov-pelistä. Videossa kuvaillaan pelin vaiheet vanhan neuvostoliittolaisen tankin päältä!

Youtuben shakkiskeneä vaivaa yleisesti liika asiapitoisuus ja pikapelien liiallinen striimaaminen.  Vaikka näilläkin on paikkansa, mielestäni mukana pitää olla myös tällaisia shakin opetteluun inspiroivia ei-niin analyyttisiä videoita.

Jos haluaa tietää lisää Talin elämästä, kannattaa tsekata Youtubesta myös ”Top 10 facts about Mikhail Tal”-video.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s