Avauksessa ei voi voittaa, mutta siinä voi hävitä

strategy-1

Laudan keskusta.

 

Shakkipelin ensimmäistä vaihetta kutsutaan avaukseksi.

Kuten muillakin elämän osa-alueilla, oikea menestyminen peleissä vaatii työtä. Lyhytnäköiset kikat ja temput eivät pitkällä tähtäimellä toimi, ellei vastassasi ole aloittelija.

Myös shakkiavauksessa on sama periaate; avauksen tarkoituksena on luoda perusta myöhemmälle pelille (valita taistelupaikka, jossa taistelu tulee tapahtumaan), ei voittaa saman tien jollakin uhkarohkealla ansalla. Toki ansoja voi virittää ja niistä on hyvä tietää, mutta kannattaa virittää vain sellaisia ansoja, jotka eivät heikennä liikaa omaa asemaa. On nimittäin mahdollista, että vastustaja ei menekään lankaan. Kuten shakin suurmestari Ben Finegold Youtube-luennoillaan usein sanoo, tricks are for kids.

Avauksessa on tyypillisesti 3 päätavoitetta: keskustan hallinta, upseerien kehitys ja kuninkaan turvaan vieminen linnoittamalla.

Shakkilaudan keskusta vallataan usein sotilailla ensimmäisillä siirroilla, koska esimerkiksi kun d tai e-sotilasta siirtää, läheteille ja daamille avautuu viistolinjat. Keskustataistelu määrittää usein pelin tulevan luonteen.

Upseerit ovat alkuasemassa täysin turhissa paikoissa. Ratsut voivat liikkua vain 2:n ruutuun. Jos ratsu on keskustassa, se hallitsee 8 ruutua. Samoin muutkin upseerit tekevät hommiaan paremmin, jos ne on ’kehitetty’ parempiin paikkoihin. Avauksessa on periaate, että jokainen kevyt upseeri (ratsut ja lähetit) kannattaa kehittää ennen raskaiden upseerien (daami ja tornit) kehittämistä. Pelaajalla, joka on kehittänyt enemmän upseerejaan, sanotaan olevan kehitysetu.

Linnoitus on kolmas tärkeä avauksen tavoite. Kuningas on e1-ruudussa uhanalainen. Se voi helposti joutua hyökkäyksen uhriksi, jos keskustalinjat aukeavat. Linnoittunut kuningas sen sijaan on turvallisemmassa paikassa, sillä heti avauksessa harvoin pyritään avaamaan sotilailla sivulinjoja.

Jos seuraa näitä kolmea periaatetta, selviää yleensä avausvaiheessa ehjin nahoin. Tässä video avauksen kolmesta periaatteesta ja tässä Ben Finegoldin luento Paul Morphysta, joka tajusi avausperiaatteet niin hyvin, että saattoi antaa vastustajilleen nappulan edun pelin alussa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s