Mistä shakkitaito koostuu?

shakkitaio

 

Chessfox-nimisellä shakinopetus-sivulla kuvataan shakkitaidon koostuvan seuraavista ominaisuuksista.

1. Avaukset

Avausperiaatteiden ymmärtäminen, avausansojen tunteminnen, pääavausten luonteen tunteminen ja oman avausrepertuaarin päättäminen ovat kaikki tärkeitä asioita shakinpelaajilla. Ylemmillä tasoilla avausteorian tarkempi tutkimus on olennainen osa peliin valmistumista; avauksellä pyritään saamaan etua varsinkin valkeilla nappuloilla. ‘

2. Strategia

Siuunnittelutaito on myös tärkeä osa shakkitaitoa. Siihen kuuluvat esimerkiksi asematyypin tuntemus, linjojen ja viistorivien hyödyntäminen, milloin hyökätä ja milloin puolustaa, heikot ja vahvat pisteet ja niiden hyödyntäminen, sotilasasemat sekä ylipäätän sen päättäminen, mitä haluaa saavuttaa seuraavilla siirroillaan.

3. Aseman arviointi

Tähän taitoon liittyy kysymyksiin vastaamista, kuten kummalla pelaajalla on materiaetu, kummalla on suojatumpi kuningas, kummalla pelaajalla on kehitysetu/aktiivisempi asema, kumpi pelaajista omaa keskustan. Näiden kysymyksien avulla voidaan vastata kysymykseen: kummalla pelaajalla on parempi asema.

4. Loppupeli

Jotkut sanovat, että loppupelitekniikka on shakkitaidon tärkein osa. Loppupeli on pelin vaihe, jossa jäljellä on enää muutamia nappuloita. Se on kuin jääkekkomatsin viimeiset minuutit; siinä ratkaistaan lopullisesti peli ja pienikin virhe voi pilata pitkän ja hyvän pelin. Loppupelitaitoon  liittyy perusloppupelien tunteminen, loppupelin lainalaisuudet, kuninkaan aktiivinen käyttö, sotilaiden puskeminen eteenpäin ja kuninkaan matittaminen pienellä materiaalilla.

5. Visualisointi

Visalisointi tarkoitaa tulevien siirtojen hahmottamista päässään. Liittyy vahvasti laskemiiseen.

6. Laskeminen

Shakissa on osattava laskea muutama siirto eteenpäin. Tämän taidon ylikorostaminen on kuitenkin yksi syy, miksi shakkia pidetään vaikeana ja luotaantyöntävänä pelinä. Peliin kuuluu paljon muitakin taitoja. Toki laskeminen on tärkeä osa shakkitaitoa, mutta siihenkin harjaantuu, kun pelaa paljon shakkia.

7. Taktiikka

Taktiikka on lyhyiden operaatioiden suunnitttelua ja toteuttamista. Shakissa on paljon tyypillisiä taktiikkakuvioita, kuen haarukka ja kiinnitys. Nämä kuviot on hyvä tuntea. Taktiikka on usein se, joka ratkaisee pelin lopullisesti.

 

Kaikki nämä taidot muodostavat yhdessä shakkitaidon. Pelaajien tulee pyrkiä kokonaisvaltaiseen shakkitaitoon, ei vain opettelemaan jotain osataitoa. Toki jotkut pelaajat ovat parempia joissain taidoissa, mutta silloin hänen kannattaa parantaa heikompia puoliaan.

Mitä mieltä olet Chessfoxin mallista? Pitäisikö jotain lisätä tai poistaa mallista? Mielestäni malli on melko kattava, mutta siihen voisi lisätä itsensä tuntemisen ja pelityylien tuntemuksen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s