Avausrepertuaari: Kill ‘Em All!

61LU9smy0oL._SX355_

Alan pian jälleen pelata pitkiä shakkipelejä (vähintään 30 minuuttia molemmissa kelloissa, peli kestää siis max. tunnin) netissä ja liveturnauksissa. Sitä ennen haluan päättää, mitä avauksia aion pelata. Daniel Rensch (kansainvälinen mestari) neuvoi eräässä Youtube-videossaan keskitason pelaajille kokoamaan itselleen avausrepertuaarin, jota käyttää kaikissa peleissään. Jos pelaa toistuvasti samoja avauksia, saa samanlaisia asemia ja kehittyy niiden pelaamisessa.

Kriteerini avauksille oli, että haluan hyökätä pelien alusta lähtien ja harjoitella taktista taitoani erityisesti. En välitä häviöistä ja pelaan täysillä. Nimeän tämän repertuaarin Metallican mielestäni parhaan albumin mukaan: Kill ’Em All! Avaukset eivät ole kaikista parhaita, mutta hauskoja ne ainakin ovat. Tässä on avausrepertuaarini.

Valkea

  1. e4 e5 2.f4: Kuningasgambiitti

Kuningasgambiitti on eräs vanhimmista shakkiavauksista. Gambiitti tarkoittaa avausta, jossa uhrataan materiaalia. Jo toisella siirrollaan valkea uhraa sotilaan saadakseen keskustan haltuunsa, kehitysetua, avoimen f-linjan ja kuningashyökkäyksen. Avausta pelattiin paljon 1800-luvulla, mutta sittemmin se on jäänyt pois mestaritasolta. En kuitenkaan pelaa mestaritasolla, ja mutuni sanoo, että avausta pelätään kerhopelaaja-tasolla.

  1. e4 c5 2. f4: Sisilialainen puolustus, Grand Prixin hyökkäys

Grand Prix johtaa saman tyyppisiin ideoihin kuin k-gambiitti, kuitenkin uhraamatta sotilasta saman tien. Sisilialainen puolustus on yleisin vastaus valkean e4-siirtoon ja haluan ottaa pelin haltuuni ja välttää sisilialaisen teoreettisia pääjatkoja.

  1. e4 e6 2.e5: Ranskalainen puolustus, etenemismuunnelma

Ranskalainen puolustus johtaa erityyppisiin asemiin kuin useimmat e4-avaukset. Musta jättää valkearuutuisen lähettinsä sotilaidensa taakse saadakseen turvallisen ja varman aseman. Kuitenkin valkea saa tilaetua ja hänellä on paremmat lähetit useimmissa asemissa. Etenemismuunnelma on looginen tapa hakea etua. Avauksessa ei tule saman tien räiskettä, mutta pelaan ehdottomasti mielummin ranskalaista valkeilla kuin mustilla nappuloilla.

  1. e4 c6: Caro-Kannin puolustus, Panov-Botvinnik hyökkäys

Caro-Kann on toinen asemallisempi vastaus valkean e4:ään. Sen etu on, ettei mustan valkearuutuinen lähetti jää sotilasmuurin taakse. Panov-Botvinnik on hyökkäävä jatko, jossa valkea ottaa suosiolla eristetyn keskustasotilaan saadakseen kehitysetua ja hyökkäystä.

  1. e4 (muu) – Improvisoitu, e4 d4 muodostelma tavoitteena

Muihin vastauksiin improvisoin avaukseni. Tavoitteenani on pelata jossain vaiheessa d4 ja valloittaa keskusta.

 

Musta

  1. e4 c5: sisilialainen puolustus, lohikäärmemuunnelma

Lohikäärmemuodostelma on eräs sisilialaisen pääjatkoista. Se perustuu vastahyökkäykseen, taktisuuteen ja räväkkään pelaamiseen. Haluan tähdätä voittoon myös mustilla nappuloilla. Lohikäärmemuunnelmassa valkea saa usein ensin hyökkäyksen aikaiseksi, muta jos musta selviää, hän hyökkää takaisin ja usein voittaa pelin vastahyökkäyksellä. Avauksen nimi tulee mustan sotilasasemasta, joka muistuttaa lohikäärme-tähtikuviota.

  1. d4: Kuningasintialainen puolustus

D4:ää vastaan on vaikea keksiä taktisia puolustuksia. Kuningasintialainen puolustus johtaa kyllä hyökkäyksiin, mutta pienten manöövereiden jälkeen. Valkea hyökkää usein kuningatarsivustalla ja musta kuningassivustalla. Mustan hyökkäys on usein vaarallisempi, sillä valkean kuningas on yleensä kuningassivustalla. Tämä on ehkä vaikein avausrepertuaarini avauksista, ja siksi minun pitää treenaa sen olennaiset ideat erityisen hyvin.

  1. (muu) – Improvisoitu, kuningasintialaismuodostelma

Valkean muihin avauksiin käytän kuningasintialaisen muodostelmaa, eli sivustoin kuninkaanpuoleisen lähettini ja linnoittaudun mahdollisimman nopeasti.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s